Skadeforebyggende generelt

Hvorfor gidde å trene skadeforebyggende? Basketball er en idrett som foregår i raske intervaller, men raske vendinger og rykk og napp. Det er mye hopp, mye harde landinger og mye sidelengs bevegelse. Dette er ting som krever en del av kroppen. I tillegg spilles det ofte på langt fra ideelle gulv (Tromsøhallen for eksempel) hvor disse støtene for kroppen blir enda hardere. Dersom man liker å drive med basketball, og man har lyst å kunne spille mange ganger i uken og trene flere timer for dagen, MÅ man sørge for at kroppen tåler det. Kroppen trenger å bygge opp muskulatur den ikke vanligvis hadde trengt, og den trenger å være vandt til å sammenstøt og vendinger på en helt annen måte enn for dem som ikke driver med denne idretten. Mange av dere har vondter på ett eller flere steder i kroppen. Mange av dere har hatt det. Alle kommer til å få det.

Dersom målet er å bli god i basketball, er man avhengig av å kunne spille det mye. Prioriter skadeforebyggende trening fremfor å spille den ekstra halvtimen pick up. Prioriter en joggetur på sti, hvor ankler, knær, hofter og kjernemuskulatur får jobbet fremfor å kjøre en hard kondisøkt inne i hallen.

Alle tåler å spille med litt vondt noen ganger, men denne vondten er kroppen som gir beskjed om at noe er vanskelig for den. Gjør enkle ting, det tar ikke mer enn 20min to ganger i uken, for å hjelpe kroppen din å drive med idretten du elsker!

Instruksjon av øvelse, samt video av utøvelsen finnes på skadefri.no

Der finnes også mye annen informasjon om skader og skadeforebyggende trening.

SKADEFOREBYGGENDE STYRKETRENING

Sideplanke

Bekkenløft

Knebøy

Hoppende knebøy

Gående planke

Ettbeins balanse

Stuperen

SKADEFOREBYGGENDE TØYEØVELSER

Stå med strake bein og bøy hele overkroppen fremover, ta så langt ned mot tærene du kan uten å bøye knærne. Dette skal kjennes på bakside lår.

Stå med beina rimelig langt fra hverandre, og sett deg så ned som en krabbe. Gyng fra side til side, dette skal kjennes på innside lår.

Legg deg ned på rygg og sørg for at skulderbladene er i gulvet. Vend så det ene beinet over hele deg, mens skulderbladene fortatt er i gulvet. Dette skal kjennes på ytterside av låret.

Stå med brede bein, og bøy deg ned mot bakken. Forsøk så å ta på den ene foten din med motsatt arm. Dette skal kjennes i ryggen. Gjør mot begge sider.

SKADEFOREBYGGENDE ALLSIDIG TRENING

Jogging på sti

Tur på sti

Bratt fjelltur

Sporter som beveger seg på andre måter (dans, crossfit, ski, skøyter, turn osv.)